Ako na kučeravé vlasy?

V tomto článku sa budeme podrobne zaoberať tým, ako by sme sa mali starať o naše vlnité vlasy, čo je pre ne najlepšie, čo najhoršie a ako im pomôcť, aby zostali silné a lesklé.

Každý človek je jedinečný, či už povahou alebo vzhľadom. A každý má geneticky dané, aké vlasy bude mať v dospelosti. Samozrejme, tento vizuálny aspekt sa dá zmeniť pomocou najrôznejších produktov, nástrojov atď. Ak máte prirodzene vlnité vlasy, tento článok je určený práve vám.

Určite ste sa ako majiteľka vlnitých vlasov stretli s obdivom okolia a vetami typu: "Čo by som dala za tvoje vlasy!“

Samozrejme, vieme, že to nemáte ľahké. Vlnité vlasy môžu vyzerať naozaj nádherne, ale musíte vedieť, ako na to, pretože tento typ vlasov býva veľmi často suchý, bez lesku a tvaru.

1. Správny výber vlasovej kozmetiky

Ak máte vlnité až kučeravé vlasy, je veľmi dôležité vybrať si správne produkty na vlasy, najlepšie také, ktoré sú určené špeciálne pre váš typ vlasov.

Kozmetika určená na vlnité až kučeravé vlasy zvyčajne obsahuje dostatok zložiek, ktoré pomáhajú vlasom zostať plne hydratované a zdravé. Obsahujú aj zložky, ktoré dokážu skrotiť vašu hrivu, aby ste si mohli vytvoriť účes podľa svojich predstáv.

Veľmi dobrým tipom na starostlivosť o vlnité vlasy, ktoré potrebujú hydratáciu, je tzv. tekutý hodváb. Ide o olej, ktorého dve až tri kvapky si nastriekate do dlane a potom ho rozotriete po celej dĺžke vlasov, najlepšie až ku končekom. Tento výrobok určite hydratuje vlasy viac ako napríklad hydratačný šampón. Je však dôležité vás upozorniť, že po použití tohto oleja je veľmi nevhodné používať žehličku na vlasy. Je to logické. Ak nanesiete olej na vlasy a potom ich stlačíte medzi rozžeravené strany žehličky, olej môže začať prskať, podobne ako keď ho položíte na horúcu panvicu. Olej tu prská a poškodzuje kvalitu vlasov oveľa viac, než by ste si mysleli.

Pokiaľ ide o farby na vlasy, nemusíme vám ani hovoriť, že akákoľvek trvalá farba na vlasy je pre štruktúru vašich vlasov naozaj škodlivá. Farba oslabuje vlasy a tie sú potom krehké. Ak si pravidelne farbíte vlasy, nezabudnite si kúpiť prípravky na vlasy, ktoré sú určené špeciálne pre farbené vlasy a obsahujú zložky, ktoré môžu posilniť štruktúru vlasov. Ďalšou alternatívou farbenia vlasov je henna. Henna je prírodná farba, ktorá nie je plná chemikálií a amoniaku ako tradičné farby na vlasy. Nevýhodou henny je, že nemôžete získať všetky odtiene a farba sa vymýva oveľa rýchlejšie ako chemická.

2. Odstrihni ich

Áno, vlnité vlasy sú často nepoddajné, ťažké a suché. V tomto prípade je pravidelný strih vlasov veľkou pomocou. Vaše vlasy budú ľahšie, čo uľahčí ich úpravu, napríklad v lete. Okrem toho narovnávanie funguje ako skvelý krok na regeneráciu hrivy. Čím dlhšie sa nedáte ostrihať, tým horší bude stav vašich vlasov. Okrem narovnávania nezabudnite pravidelne zastrihávať končeky, aby ste sa zbavili rozstrapkaných končekov, ktoré by mohli vaše vlasy ničiť ešte dlhšie. Všeobecne sa odporúča navštevovať kaderníka aspoň 4-krát ročne.

3. NIE tepelnému stylingu.

Tepelné ošetrenie nie je vhodné pre žiadny typ vlasov. Ak chcete mať zdravé, lesklé a jemné vlasy, mali by ste sa podľa možnosti vyhnúť tepelnému stylingu. To znamená:
a) Nechajte vlasy schnúť prirodzene na vzduchu a nepoužívajte fén.
b) Vyhnite sa žehličkám na vlasy alebo kulmám.
c) Ak sa im nemôžete vyhnúť, vždy používajte prípravky na vlasy, ktoré sú určené na ochranu pred účinkami tepla.

4. Doplnenie potrebných vitamínov a minerálov

Nie je nič zlé na tom, ak si zájdete do lekárne, obchodu so zdravou výživou, špecializovaného obchodu alebo na internet a kúpite si doplnky, ktoré sú navrhnuté a vyrobené na pomoc vašim vlasom. Zinok, železo, vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín D a vitamín E sú veľmi dôležité pre správny rast vlasov.

Ďalšími dôležitými zložkami sú bielkoviny.

Vitamin A je důležitý pro naše buňky, které zajišťují růst vlasů. Mimo to tento vitamin pomáhá tělu tvořit sebum, což je olejovitá substance, která zvlhčuje pokožku hlavy. 
Pokud budeme tento vitamin hledat v potravinách, jsou vhodné:

Rastlinné:

  • Sladké zemiaky
  • Mrkva
  • Tekvica
  • Špenát
  • Kapusta

Živočíšne

  • Mlieko
  • Jogurt
  • Vajcia

Vitamín B je pravdepodobne najznámejším vitamínom na podporu rastu vlasov a nechtov. Nazýva sa tiež biotín a nedostatok tohto vitamínu spôsobuje vypadávanie vlasov. V súčasnosti je však nedostatok biotínu v tele veľmi zriedkavý, pretože tento vitamín je obsiahnutý vo veľkom množstve bežných potravín.

Napríklad:

  • Celozrnné pečivo
  • Maso
  • Mandle
  • Morské plody/li>
  • Listová zelenina

Vitamín C poznáme asi všetci už od detstva. Naše telo ho potrebuje na produkciu kolagénu, ktorý je tiež veľmi dôležitou súčasťou procesu rastu vlasov.

  • Citrusové plody
  • Jahôdky
  • Papriky

Dostatok vitamínu D zabraňuje tzv. alopécii, čo je odborný názov pre vypadávanie vlasov.

Tento vitamín môže pomôcť pri tvorbe nových vlasových folikulov, z ktorých rastú nové vlasy. Je dôležité zabezpečiť si dostatok tohto vitamínu, ktorý sa nachádza napríklad v tučných rybách, oleji z treščej pečene alebo v niektorých druhoch húb
V opačnom prípade je určite vhodné zakúpiť si aj doplnok stravy, ktorý ho obsahuje v dostatočnom množstve.

Posledným spomínaným vitamínom bol vitamín E. Tento vitamín tiež veľmi podporuje rast vlasov a nachádza sa najmä v slnečnicových semienkach, mandliach, špenáte alebo avokáde.

Zinok je pre naše telo veľmi dôležitý minerál. Okrem iného zohráva dôležitú úlohu pri raste a starostlivosti o poškodené vlasy. Okrem toho pomáha žľazám v okolí vlasových folikulov správne fungovať. Ak chceme nájsť zinok v potravinách, choďte do supermarketu a siahnite po ňom:

  • Hovädzie mäso
  • Ustrice
  • Špenát
  • Šošovica

Posledným spomínaným minerálom bolo železo. Úlohou železa je pomáhať červeným krvinkám prenášať kyslík do buniek v celom tele. Vďaka tejto funkcii je veľmi prospešným minerálom aj pre naše vlasy. Nedostatok tohto minerálu vedie k anémii, ktorá je jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov. Potraviny bohaté na železo sú napríklad mušle, vajcia, opäť špenát, šošovica alebo červené mäso.

5. Chráňte svoje vlasy pred slnkom

Áno, málokto vie, že vlasy potrebujú aj ochranu pred UV žiarením. Najjednoduchšou a najzákladnejšou formou ochrany je pokrývka hlavy, ale v súčasnosti si takmer v každej drogérii môžete kúpiť aj špeciálne masky na vlasy alebo spreje, ktoré majú v sebe UV filter a veľmi vám pomôžu pri ochrane vlasov.

6. Štetec nie je priateľ

Ak máte hustejšie a vlnitejšie vlasy, mali by ste vedieť, že ak si suché vlasy rozčesávate kefou, výrazne ich poškodzujete. Vlasy sa lámu, krepatia, strácajú svoju kvalitu. Okrem toho je dôležitý aj výber štetca. Nikdy nekupujte kefy, ktoré majú samostatný tŕň a guľôčku. Vlasy sa v tomto kĺbe zaseknú a odlomia bez toho, aby ste si to uvedomili. Preto si kúpte kefu, ktorej hriadeľ a guľa sú z jedného kusu, a najlepšie kefu, ktorá je väčšia a má veľkú plochu. Takýto je úplne najlepší pre vlnité vlasy. Ak však dávate prednosť hrebeňom, vyberte si taký, ktorý má riedke zuby a hrozí len minimálne riziko, že sa vám doň vlasy zamotajú, čo má často za následok nepríjemný a nevzhľadný strih.

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby sa ľudia s veľmi vlnitými až kučeravými vlasmi česali, keď sú vlhké, vysušené uterákom a najlepšie ošetrené kondicionérom, ktorý uľahčí česanie. Keď sú vlasy suché, odporúča sa ich upraviť prstami do požadovaného vzhľadu.

7. Trvalá ondulácia? HOROR

Mnohí z nás vždy túžili po krásnej vlnitej až kučeravej a hustej hrive. Trvalá ondulácia to sľubuje, ale nie je dobrý nápad podľahnúť a podstúpiť ju, ak máte radi svoje vlasy.

Trvalá ondulácia je v dnešnej dobe známym strašiakom, pretože vo väčšine prípadov táto procedúra vlasy naozaj zničí a najhoršie je, že trvalá ondulácia je, ako už názov napovedá, takmer trvalá. Samozrejme, časom sa jej môžete zbaviť, ale rozhodne to nie je jednoduché ani zdravé.

8. Sušenie vlasov - častý omyl

Nasledujúcich pár viet vás možno opäť prekvapí, ale nezabudnite, že ani kučeravé, ani žiadne iné vlasy sa netrú uterákom!

Ako sa teda vaše vlasy sušia?

Najlepší spôsob, ako to urobiť, je zabaliť si vlasy do uteráka a vytvoriť takzvaný turban. Uterák potom nechajte na hlave niekoľko minút, kým sa prebytočná vlhkosť z vlasov nevstrebe do uteráka.

Potom uterák odstráňte, vlasy nastriekajte sprejom, aby sa ľahšie rozčesávali, rozčešte a nechajte ich prirodzene uschnúť.

Ak sa budete riadiť nasledujúcimi bodmi a poznatkami, ako je tu napísané, mali by ste zaznamenať priaznivé výsledky a vaše vlnité vlasy by mali byť krásne, silné, zdravé a celkovo kvalitné. Ak sa však výsledky nedostavujú, vlasy sa nezlepšujú, vypadávajú a vlny sú suché a poškodené, skúste navštíviť svojho lekára a prediskutovať ďalší postup. Vždy je možné, že máte genetický problém, napríklad plešatenie, pri ktorom je starostlivosť a postup oveľa zložitejší.

Samozrejme, poznatky z tohto článku môžete odovzdať svojim priateľom, ktorí nemajú vlnité vlasy, ale niektoré body sú rovnaké pre všetky typy vlasov.

Úprimne dúfame, že tento článok odpovedal na vaše otázky a že sa vám páčil a čoskoro budete spokojní so svojou hrivou.