Zlepšenie kvality a správy o pleť

V tomto článku sa dozviete, ako sa najlepšie starať o svoju pleť, čo používať, čomu sa vyhnúť a ako zlepšiť kvalitu svojej pleti.

Naša pokožka je na prvý pohľad akousi vizitkou. Všetci prirodzene túžime po čistej, vyživenej a krásnej pleti. Čo však môžeme urobiť, aby sme to dosiahli? Veľké percento ľudí to už nevie. Zamerajme sa teda spoločne na najúčinnejšie metódy na zlepšenie našej pleti.

Na čo si dávať pozor pri zlepšovaní kvality pleti

Prvou podtémou je, čomu sa na ceste k lepšej pleti vyhnúť.

1. Nepreháňajte to s mliečnymi výrobkami

Mliečne výrobky nám poskytujú mnoho dôležitých živín pre naše telo. Avšak všetkého veľa škodí.

Mliečne výrobky obsahujú určité zložky hormonálneho typu a ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť upchatie pórov. Ak sú póry upchaté, existuje oveľa väčšie riziko vzniku pupienkov a následného zjazvenia.

Ak by sme chceli vymenovať niektoré produkty, ktoré to spôsobujú jednotlivo, patrí medzi ne odstredené mlieko alebo maslo, ktoré tiež spôsobujú viac vrások.

Čo sa teda v tomto prípade odporúča na zmiernenie týchto javov?

Skúste striedať bežné mlieko so sójovým alebo mandľovým. Prípadne zvýšte dávku zeleniny, ktorá je skvelým pomocníkom pri hydratácii a výžive pokožky.

2. Soľ nad zlato, ale na úkor pokožky

Soľ je asi najobľúbenejšia príchuť každého z nás. Ak však veľa solíte, vaša tvár môže vyzerať opuchnutá a unavená. Je to spôsobené tým, že soľ zadržiava vodu v tele. Je to jednoduché. Čím viac soli, tým viac opuchnutá nielen tvár, ale celé telo. Preto sa snažte prekonať a soľte o niečo menej.

3. A opäť cukor.

Už vieme, že rafinované cukry nie sú priateľmi zdravej, štíhlej a krásnej postavy. Cukor je však aj pomyselným zabijakom našej pokožky.

Nadmerný podiel cukrov v potravinách môže spôsobiť tzv. glukózovanie kolagénu, čo znamená, že naša pokožka stuhne a starne oveľa rýchlejšie.

Ak máte chuť na sladké, ale chcete si zachovať zdravú a mladistvú pleť, vymeňte cukry za zdravé ovocie, ktoré má navyše antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia.

4. Biela múka

Biela múka je v podstate strašiakom modernej doby. Niet divu. Ľudia na nej tĺstnu, môžu si na nej vytvoriť závislosť a pokiaľ ide o pleť, biela múka spôsobuje hojné akné. Je to preto, že múka má skutočne vysoký glykemický index, ktorý zvyšuje hladinu glukózy v krvi, a tým núti naše telo produkovať inzulín. Nadmerná produkcia inzulínu však spôsobuje zápal, ktorý môže viesť aj k spomínanému akné.

Najjednoduchšie, čo môžeme pre svoju pleť urobiť, je vyradiť biele pečivo a múku. Nahraďte ju celozrnnou múkou alebo znížte množstvo cestovín a pečiva všeobecne.

5. Morské plody

Mnohí z nás milujú chuť morských plodov a radi si ich doprajú nielen na dovolenke. Táto časť stravy však môže mať aj negatívny vplyv na našu pleť.

Morské plody a ryby sú dobre známe zdravé potraviny. Okrem zdravých častí však majú aj vysoký podiel jódu, ktorý môže u niektorých ľudí spôsobiť viac akné.

Ak si často pochutnávate na morských plodoch a pozorujete na sebe vysoký výskyt akné, skúste tieto potraviny obmedziť.

6. Červené mäso

Aj v tomto prípade ide o relatívne zdravú potravinu pre naše telo, ale naša pokožka ju, bohužiaľ, môže odobrať. U niektorých ľudí môže červené mäso urýchliť proces starnutia pokožky.

Dôvodom je vysoký obsah karnitínu, ktorý spôsobuje stuhnutie a stvrdnutie cievnych stien, čo vedie k spomínanému starnutiu.

7. Nenápadný alkoholový zabijak

 

Všetci vieme, že alkohol vo väčšej miere poškodzuje takmer celé naše telo. V prípade pokožky platí, že zvýšená konzumácia alkoholu vysušuje našu pokožku. Suchá pokožka je oveľa náchylnejšia na tvorbu vrások, šupinatenie alebo olupovanie.

Toto boli najčastejšie potraviny, ktorým sa treba vyhýbať pri hľadaní krajšej a lepšie vyzerajúcej pleti.

Péče o pleť podľa ročného obdobia

Teraz sa pozrime na to, ako si zlepšiť pleť počas jednotlivých ročných období.

Leto

Začnime teda s jarom a nadchádzajúcim letom. Bude horúco, budeme sa opaľovať a pokožka bude veľmi namáhaná. Čo teda môžeme urobiť, aby naša pokožka v lete netrpela?

1. Nepodceňujte slnko

Hoci asi všetci milujeme slnečné dni, slnko je pre našu pokožku najväčšou hrozbou. Okrem toho, že nás vysušuje a spôsobuje rýchlejšie tvorbu vrások, hrozí nám aj rakovina kože. Nepodceňujte preto slnko a chráňte svoju pokožku každý deň opaľovacími krémami s ochranným faktorom SPF atď. Ale pozor! Nestačí si ráno namazať tvár a potom ísť na slnko a cítiť sa dobre. V ideálnom prípade by ste sa mali natierať opaľovacím krémom aspoň raz za 2-3 hodiny.

2. Hoľte si pokožku

Áno, možno to znie trochu zvláštne, ale vaša pokožka naozaj ocení, ak sa zbavíte odumretých a starých buniek. K dispozícii sú napríklad exfoliačné rukavice alebo samotný peeling na tvár, ktorý je o niečo jemnejší ako peeling na telo. Postup by sa mal opakovať aspoň raz týždenne. Vďaka tejto procedúre bude vaša pleť vyzerať zdravšie, zabráni sa upchávaniu pórov a dokonca aj make-up, ktorý si ráno nanesiete na pleť, vydrží dlhšie.

3. Hydratácia

Toto pravidlo platí pre každú časť nášho tela. Človek jednoducho potrebuje k životu veľa vody. Vaša pokožka ocení, ak ju budete dostatočne hydratovať.

Existuje nekonečné množstvo produktov na hydratáciu pleti, či už sú to pleťové krémy, pleťové masky, zábaly, termálne vody v spreji, a ak ste práve mimo domova a nemáte so sebou nič z toho, môže vám pomôcť minerálna voda. Samozrejme, okrem produktov starostlivosti o pleť nezabudnite dodržiavať pitný režim. Ak budete dostatočne piť (aspoň 2,5 litra denne) a používať napríklad denný hydratačný krém aspoň 3-krát týždenne, výsledky sa dostavia takmer okamžite a čoskoro si všimnete, že vaša pleť vyzerá zdravšie a plnšie.

4. Péče po opaľovaní

Aj keď sa pravidelne natierate opaľovacím krémom, môžete sa popáliť. V tomto okamihu by ste mali konať a ihneď použiť starostlivosť po opaľovaní. Veľmi účinnou liečivou zložkou je Aloe Vera, ktorú môžete získať nielen ako výťažok v pleťovej vode, ale pomerne ľahko ju môžete získať aj ako rastlinu. Ak vlastníte rastlinu Aloe Vera, stačí odlomiť jeden list a tekutinou z neho potrieť popálené miesto.

Ak popáleninu neošetríte, môže vám zostať nepríjemná jazva alebo pigmentová škvrna.

Zima

Teraz sa zameriame na jeseň a najmä na tú prekliatu zimu.

V tomto období začína byť veterno, daždivo a chladno. Všetci to vieme, ale ako sa starať o svoju pleť, aby pokiaľ možno netrpela?

1. Hydratujte znova a znova!

Opäť je veľmi dôležité pokožku hydratovať. Aj keď sa to nezdá, mráz môže vysušiť našu pokožku ešte viac ako slnko a napáchať veľa škody..
V tomto prípade siahnite aj po olejoch. Najlepším olejom pre pokožku je takzvané marocké zlato, keď hovoríme o arganovom oleji. Tento olej dokonale vyživuje a hydratuje pokožku a dnes ho nájdete prakticky všade.

2. Neprestávajte piť

Samozrejme, že máme na mysli nealkoholické nápoje ☺
Nielen v lete, ale v každom ročnom období je dodržiavanie pitného režimu veľmi dôležité pre celé telo a pokožku.. 
Nezabúdajte, že káva sa nepočíta, pretože káva, naopak, odvádza vodu. Ak teda pijete kávu každý deň, vždy si k nej dajte pohár vody.

3. Nezabúdajte na seba ani v noci

V zime a v chladnom počasí je dôležité starať sa o pokožku aj v noci. A ako to urobiť? Je to jednoduché. Existuje obrovský sortiment výrobkov pre nočnú starostlivosť. Najbežnejšie sú nočné pleťové masky, ktoré sú o niečo hustejšie ako tradičné pleťové krémy. Ak chcete ísť úplne prírodnou cestou, kúpte si avokádo, roztlačte ho v miske, zmiešajte s olivovým olejom a naneste na pokožku. Avokádo je dobré už len pre svoje upokojujúce účinky na podráždenú pokožku.

Poďme ďalej a povieme vám, ako sa starať o rôzne typy pleti.

Péče o pleť podľa typu

Niektorí z nás majú problematickú pleť. Ako sa starať o túto pokožku?

1. Péče o suchú pokožku

Ak trpíte suchou pokožkou, máme pre vás niekoľko tipov, ako sa o ňu starať a zlepšiť jej stav.

Suchú pokožku spôsobuje viacero faktorov, napríklad starnutie, fajčenie, zlá pleťová kozmetika, ktorá obsahuje vysoké percento alkoholu, chlór, časté kúpanie a sprchovanie alebo už spomínaná dehydratácia. Stručne povedané, mali by ste sa o svojich výrobkoch na starostlivosť o pleť poradiť s odborníkom alebo dermatológom. Obmedzte alebo úplne prestaňte fajčiť. Prípadne môžete prejsť na úplne prírodné produkty bez alkoholu. Po kúpaní alebo sprchovaní sa postarajte o pokožku a naneste krém alebo masku. A opäť... dodržiavajte pitný režim a naozaj ho nepodceňujte.

Okrem toho môže byť suchá pokožka spôsobená nedostatkom zdravých tukov a minerálov, ktoré sa nachádzajú nielen v potravinách, ale aj v dnes bežne dostupných výživových doplnkoch.

Ak máte suchú pokožku len krátkodobo, môže to byť spôsobené tým, že ste často v miestnosti s klimatizáciou alebo dokonca v znečistenom prostredí s veľkým množstvom prachu alebo výfukových plynov.

Poslednou príčinou suchej pokožky môže byť dedičnosť. Áno, nebudete z toho mať radosť, pretože v takom prípade je problém ťažšie riešiteľný a zvyčajne dlhodobý.

2. Péče o mastnú pleť

Opakom suchej pleti je samozrejme mastná pleť. Zvyčajne je rozpoznateľná len podľa toho, že tvár je lesklá a produkuje sa viac mazu. Jedinou výhodou takejto pleti je, že je menej náchylná na tvorbu vrások, ale aj tak chápeme, že tí, ktorí trpia mastnou pleťou, by sa jej radi zbavili. Ako teda postupovať?

Veľkou chybou je používanie mydla. Mydlo môže spôsobiť, že vaša pokožka bude extrémne suchá, a vy budete mať z jedného problému iný - opačný.

Medzi účinné opatrenia proti mastnej pleti patrí vyhýbanie sa stresu, pretože naša pleť je často ovplyvnená našou psychikou. Ďalej sa vyhnite odreninám a podráždeniu. Mastná pleť je oveľa náchylnejšia na podráždenie.

Vyberte si čistiaci krém bez alkoholu. Áno, platí to aj naopak. Alkohol vám dokáže pomerne rýchlo pomôcť s mastnou pleťou, a preto je veľmi vhodný pre mastnú pleť na rozdiel od suchej. Po vyčistení pleti je vhodné použiť hĺbkovo hydratačný krém, ktorý neobsahuje toľko tuku ako bežné krémy. Pomôcť si môžete napríklad aj zmatňujúcim make-upom alebo púdrom, ktoré absorbujú mastnotu z vašej pokožky.

3. Péče o zmiešanú pleť

Kombinovanú pleť možno považovať za najproblematickejšiu pleť vôbec, pretože je to niečo medzi mastnou a normálnou pleťou. To znamená, že na jednej strane musíme pokožku hydratovať a používať pleťové krémy, aby sa nevysušovala a nešupinatila. Na druhej strane sa však musíme starať o T-zónu (oblasť v tvare písmena T okolo čela a nosa) a správne ju čistiť, aby sa viac nemastila. Takže jednoducho povedané. O oblasť, ktorá je mastnejšia, sa starajte ako o mastnú pleť a o oblasť, kde nepozorujete žiadne mastné alebo suché miesta, sa starajte klasickými krémami a maskami.

4. Péče o citlivú pokožku

Veľké percento ľudí trpí citlivou pokožkou a starostlivosť o ňu nie je vždy jednoduchá. Ľudia väčšinou skúšajú rôzne produkty metódou pokus-omyl a čakajú, čo z nich vyjde..

Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o citlivú pokožku.

Sledujte, koľko zložiek obsahuje vaša kozmetika. Ak je ich viac ako desať, existuje vysoké riziko, že vaša pokožka nebude na kozmetiku dobre reagovať. Preto si radšej vyhľadajte prírodnú kozmetiku, ktorá neobsahuje viac ako 5 zložiek.

Nepoužívajte zbytočne parfumovanú kozmetiku. Vôňa v kozmetike je skôr malým bonusom, ktorý by ľudia s citlivou pokožkou nemali používať, aby sa vyhli nepríjemným alergickým reakciám.

Nechajte si poradiť od svojich starých mám. Naše staré mamy poznali a vedeli o mnohých bylinách, ktoré sú prospešné aj pre citlivú pokožku. Je dobré hľadať kozmetiku, ktorá obsahuje napríklad nechtík lekársky, pretože je to pravdepodobne najvhodnejšia bylina na starostlivosť o citlivú pleť. Ak sa pozriete za hranice Európy, vyskúšajte bambucké maslo. Bambucké maslo čistí pokožku a dokonca ju chráni pred slnkom.

Péče o pleť podľa veku

Péče o pleť v mladom veku

V mladém věku by si člověk mohl myslet, že o svou pleť nijak pečovat nemusí. Opak je ale pravdou. Keď sme mladí, máme akné, čierne bodky atď. Ak sa o svoju pleť nestaráte správne, môžu vám z neliečeného akné vzniknúť nevzhľadné jazvy
Pleťové krémy sa bežne rozdeľujú podľa veku a každý dermatológ alebo estetik presne vie, ktorý krém vám bude najviac vyhovovať. Takže sa rozhodne ničoho nebojte a neváhajte sa opýtať v obchode.

Péče o pleť vo vyššom veku

Péče o pleť po tridsiatke, štyridsiatke a päťdesiatke už získava na význame vďaka vybraným zložkám. Pokožka prirodzene starne a vysychá. Preto je dobré zvoliť si hydratačné krémy, krémy s omladzujúcimi účinkami a obsahom kolagénu, prípadne liftingové krémy, ktoré sú určené na vypĺňanie pokožky, aby sa neochabovala. Vo vyššom veku je tvorba kolagénu oveľa pomalšia, preto potrebujeme pomocnú ruku. Ak sa na sebe objavujú pigmentové škvrny, nezúfajte. Dokonca aj na zmenu farby pleti existujú jednotlivé séra a krémy, ktoré majú za úlohu zjednotiť odtieň vašej pleti.

Úprimne dúfame, že tento článok vám odpovedal na vaše otázky alebo vás aspoň trochu nakopol pri riešení vašich problémov s nedokonalosťami pleti.