Ako na nespavosť a čo všetko urobiť pre zdravý spánok?

V tomto článku si podrobne rozoberieme, čo všetko by sme mali urobiť pre zdravý, pokojný a dostatočne dlhý spánok a ako sa prípadne vyhnúť nespavosti.

Čo je nespavosť?

Nespavosť čiže insomnia je porucha spánku, keď človek nemôže zaspať alebo sa počas noci často prebúdza v dnešnom svete je toto naozaj veľkým problémom u nie práve malého percenta ľudskej populácie. 
Je to najskôr tým, že dnešná doba a každodenný život je veľmi uponáhľaný, plný stresu, práce a chýba v ňom dostatok odpočinku, zdravého relaxu a pokojového režimu.

Ľudia potom v krajnej a veľmi unavenej núdzi vyhľadávajú lekárov, ktorí by im mohli pomôcť a predpísali by im nejaké prášky na spanie. Poďme sa ale spoločne pozrieť, či existujú iné a pre Vás určite aj príjemnejšie riešenia. Nie každý to totiž vie, ale u niekoho môžu prášky na spanie vyvolávať stavy, keď sa človek cíti veľmi nesvoj, môže mať desivé predstavy alebo sny a nepríjemne sa mu dýcha.

Nespavosť môžeme rozdeliť na krátkodobú, akútnu alebo dlhodobú (chronickú).

Krátkodobá nespavosť

Krátkodobou alebo prechodnou nespavosťou myslíme samozrejme to, že sa Vám napr. pár dní nepodarilo spať dostatočne dlho, či už kvôli pracovnej vyťaženosti, mnohým myšlienkam v hlave alebo chorobe. Tento druh nespavosti môže mať ale aj pomerne fatálne následky. Medzi tie miernejšie problémy, týkajúce sa krátkodobej nespavosti, patrí porucha nálady alebo znížená rozumová funkcia. Kvôli týmto problémom pravdepodobne nebudete v práci práve najvýkonnejším zamestnancom. Avšak oveľa horšími problémami môžu byť nedostatočná bdelosť a znížený postreh. V tomto prípade môže byť skutočne veľmi nebezpečné napríklad sadnúť za volant a ísť nejakú dlhšiu trasu. Znížený postreh je jedným z najčastejších príčin automobilových nehôd. 
To znamená, že ak sa cítite naozaj unavení a nie ste vo svojej koži, snažte sa vyhnúť riadeniu automobilu.

Akútna nespavosť

Akútnou nespavosťou rozumieme insomniu, ktorá trvá až 4 týždne. S týmto druhom nespavosti je dobré zájsť k lekárovi a poradiť sa s ním, či je potrebná liečba, alebo nespavosť vznikla na základe nejakého zložitejšieho obdobia, ktoré už je na konci.

Dlhodobá (chronická) nespavosť

S tretím typom nespavosti a síce s dlhodobou alebo chronickou nespavosťou už je to o niečo horšie. Tu sa jedná o nespavosť, ktorá trvá viac ako 4 týždne. Ľudia, ktorí trpia chronickou nespavosťou sú pomerne často vystavení riziku vzniku závislostí. Závislosť začína napríklad nadmerným pitím kávy alebo energetických nápojov, ale môže prechádzať až k alkoholizmu alebo závislosti od práškov na spanie. Všetci vieme, ako tieto stavy môžu byť pre človeka nebezpečné až smrteľné.

V stave chronickej nespavosti je dôležité zachovať „pokojnú“ hlavu a pozitívne myslenie. To nám totiž môže náš vytúžený kvalitný spánok dopriať. Avšak ľudská psychika je zradná vec a veľa ľudí sa dostáva v chronickej nespavosti hlbšie a hlbšie práve preto, že si už vopred hovoria, že sa určite zase nevyspia a pod.

Pokiaľ sa Vám toto stáva, pravdepodobne si dosť rýchlo narušíte správnu spánkovú hygienu a môže dôjsť až k stavom úzkosti a vážnejším psychiatrickým problémom.

Nespavosť podľa zamerania

Nespavosť môžeme pozorovať aj u tehotných alebo dojčiacich žien či u detí.

Nespavosť v tehotenstve

V tehotenstve je spánok veľmi dôležitou zložkou. Telo nastávajúcej matky denne vynaloží veľa energie a sily na to, aby sa dieťaťu dobre darilo a všetko išlo ako po masle. Napriek tomu sa u niektorých žien objavuje problém s nespavosťou.
Tento problém má za príčiny aj stres a nervozitu, čo je úplne logické, pretože žene sa týmto stavom dosť možno mení celý život. To znamená, že tu ide ako o fyzickú námahu, tak aj o tú psychickú. U niektorých žien sa v čase tehotenstva objavovali aj nočné mory, ktoré premietali niektoré problémy z ich reálneho života aj napriek tomu, že nikdy predtým na nočné mory netrpeli.

A prečo ešte majú tehotné ženy problémy so spánkom?

Je to jednoduché. Príval hormónov v ženskom tele spôsobuje okrem iného aj úzkosti a náladovosti, podráždenosti. Keď žena začne sledovať, ako jej bruško rastie, začne logicky aj uvažovať a trochu panikáriť, ako bude prebiehať pôrod. To je asi najčastejšia príčina nespavosti u tehotných žien.

Dobrou metódou na upokojenie je úplne vypnúť a pokojne si aj vziať pár dní voľna v práci. Doma potom prečkáte v pokoji a izbe únavné stavy a pocity psychickej záťaže.

Nespavosť u detí

U detí sa nespavosť prejavuje, alebo rieši viac špecificky. Doba spánku, ktoré deti potrebujú sa menia podľa veku. U novorodencov je to až 18 hodín denne. Ako teda poznáme, že naše dieťa trpí nespavosťou?

Pokiaľ sa dojča často budí a plače, je to úplne normálny jav. Dieťa totiž už nie je v mamičkinom brušku, a tak sa môže cítiť osamotene, alebo má napríklad hlad. Toto za nespavosť nepovažujeme.

Postupom času, kedy dieťa rastie, pribúda viac fáz pokojného spánku, avšak tieto fázy môžu byť narušované nočnými morami, ktoré môžu byť sprevádzané aj krikom alebo plačom. To tiež nepovažujeme za nespavosť a tento jav časom pominie.

Najčastejšie poruchy spánku vznikajú na základe zlých uspávacích návykov. To znamená, že ak si dieťa zvykne, že zaspáva zásadne pri hojdaní v náručí alebo pri dojčení, môže mu v neskoršej dobe robiť problémy zaspať iným spôsobom.

Ďalším problémom môže byť, že mamička bola s dieťaťom prakticky celý deň a jej dieťa je na ňu tak veľmi zvyknuté, že odmieta pripustiť, aby sa mamička na chvíľu vzdialila a často sa tak budí a dožaduje sa mamičkinej prítomnosti. Aby ste sa tomuto javu vyhli, musíte byť dôslední a dieťa zvykať na to, že s ním nebudete stále a že musí zaspať aj bez rituálov. Skúste teda dieťa uložiť do postieľky a odísť skôr, než zaspí. Áno, chvíľu možno budete počuť plač a nesúhlas, ale skúste vytrvať.

V predškolskom a školskom veku už sa spánok u detí zarovná av noci sa skôr neprebúdzajú a spia pokojným a dlhším spánkom.

Príčinnou ich nespavosti alebo námesačnosti môže byť rodinný stav a problémy. Pokiaľ Vaše dieťa celú noc nemôže poriadne zaspať, zamyslite sa nad tým, či nie je vystavované nejakému stresu v škole alebo v rodine. Deti sú viac citlivé a chápavé, než si myslíme a treba ich od stresových situácií držať ďalej.

Poslednou príčinou nespavosti u detí môže byť narušenie spánkovej hygieny, keď dieťa pred spaním dlho sleduje televíziu alebo počítač. Tieto prístroje, ich žiarenie, zvuky a programy môžu vyvolať v mozgu dieťaťa aktivitu, ktorá im bráni zaspať. Obmedzte teda tento zvyk a skúste dieťa prinútiť, aby si pred spaním napríklad čítalo.

Pokiaľ nespavosť nezmizne alebo sa neupraví, vyhľadajte lekára, ktorý Vám poradí prípadné medikamenty alebo čaje, ktoré by dieťaťu mohli pomôcť.

Čo všetko môžu byť príčiny nespavosti?

Príčin môže byť naozaj mnoho. My si tu vymenujeme tie najdôležitejšie a najznámejšie a poradíme si, ako im predchádzať a nespavosti sa pokiaľ možno vyhnúť.

1) Nevyhovujúca a zlá životospráva

Tento bod môže hneď za niekoľko problémov a chorôb ľudského organizmu. Je dôležité, aby človek jedol zdravé pokrmy, vyhýbal sa zlozvykom ako je fajčenie, nadmerné pitie alkoholu. Avšak veľmi dôležité je tiež obmedzovať dlhodobú prácu na počítači, alebo vedieť relaxovať.

Pokiaľ chodíte do práce napríklad o 7. ráno a hneď od rána musíte riešiť dôležité a náročné úlohy až do konca svojej pracovnej doby, samozrejme sa to na Vás môže podpísať a ocitnete sa v stave stresu.

Teraz si hovoríte: „Áno, to je predsa normálne, že musím pracovať.“ Lenže ide o to, že keď odídete z práce, mali by ste všetky pracovné myšlienky nechať vo vnútri budovy, kde pracujete a začať premýšľať, ako si urobiť zvyšok dňa čo možno najpríjemnejšie.

Ak svoje myšlienky na prácu a povinnosti nedokážete utlmiť, mohol by nastať efekt psychického vyčerpania, pri ktorom je nespavosť len jedna z niekoľkých nevýhod. Naše psychické zdravie je veľmi dôležité a mali by sme dbať na to, aby bolo čo najlepšie a najvyrovnanejšie. Ak nemáme v poriadku psychiku, postupne začneme byť chorí aj fyzicky a niektoré prípady môžu dopadnúť až fatálne.

Pokiaľ musíte ísť po práci nakúpiť, nevadí. Pozrite sa po nejakom kúsku oblečenia alebo doplnku, ktorý by Vám urobil radosť. Sadnite si v nejakom príjemnom bistre a dajte si chutný a zdravý šalát.

Po príchode domov si pokojne môžete naliať pohár dobrého vína, napustiť si vaňu a odpočívať. Áno, všetky tieto maličkosti Vám výrazne pomôžu zbaviť sa stresu, úzkostí a pohladiť tak svoju psychickú stránku.

Skrátka musíte každý deň, aspoň na chvíľku vypnúť a všetky starosti hodiť za hlavu. Pokiaľ sa Vám toto bude dariť, verte tomu, že Vaša nespavosť sa zmierni alebo zmizne úplne.

2) Zlé podmienky pre spánok

Áno, aj toto je pomerne logický bod na zamyslenie. Ak sa cítite, že nie ste v strese a všetko je fajn, ako je možné, že nemôžete spať?

Dôvodom môžu byť nevyhovujúce podmienky pre spánok. Hovoríme tu o zle zvolenom matraci, vankúšoch alebo dokonca o zle postavenom nábytku.

Môže sa totiž stať, že vaša posteľ je natočená jednou stranou k stene a vám to podvedome nevyhovuje, a preto sa prebúdzate.

Skúste si raz za čas posteľ trochu premiestniť a sledujte, či sa na Vašom spánku niečo zmení.

S výberom matraca si môžete poradiť buď sami alebo sa skúste poradiť s Vaším lekárom/ortopédom, ktorý druh zvoliť, aby Váš spánok bol kvalitný.

Ďalšou zlou podmienkou pre spánok môže byť hluk a dianie okolo Vášho bývania. Táto príčina je najskôr najnákladnejšia, pretože ak sa uistíte, že nemôžete spať práve kvôli tomu, že počujete prechádzajúce autá, električky a pod., najlepším riešením je presťahovať spálňu do inej izby alebo sa odsťahovať do úplne iného bývania.

3) Choroby, ochorenie

Veľký podiel na zlom spánku môžu mať rôzne choroby, či už máme na mysli krátkodobé, alebo chronické a dlho trvajúce.

Ľudia zle spia, ak majú bolesti. To môže trochu súvisieť aj so správnym výberom spálňového nábytku a matracov. Ale ďalším dôvodom zlého spánku sú dýchacie problémy. Určite každému z nás sa niekedy stalo, že sme mali nádchu a upchatý nos a kvôli tomu sme viac-menej prebdeli noc.

Niekomu v tomto stave pomáha mať vysoký vankúš, ale pozor na to. Pri použití vysokého vankúša v dobe prechladnutia, nádchy a kašľa vystavujete svoje telo riziku prieduškového ochorenia, ktoré je po prvé veľmi nepríjemné a po druhé si tým akurát predĺžite dobu, kedy sa prakticky nevyspíte, pretože namiesto upchaného nosa celú noc prekašlite.

Co se týče chronických onemocnění, nejčastější příčinnou nespavosti v tomto odvětví bývá astma nebo různé alergie. Trpíte-li jedním z těchto dvou onemocněním, je na místě vyhledat svého lékaře a poradit se s ním, zda je vhodné začít na noc užívat antihistaminika (léky proti alergiím) nebo nějaké jiné přípravky pro zlepšení dechu.

Jak tedy skončit s nespavostí?

Jak jsme si již zmínili v předchozích odstavcích, pokud máte problém s insomnií, je určitě vhodné a na místě vyhledat pomoc lékaře. Možná nejste fanouškem farmaceutického průmyslu a nechcete na všechno užívat chemické přípravky apod. To vůbec nevadí, protože lékař Vám může nabídnout léčiva, která jsou naprosto z přírodních látek.

Bohužel není na místě čekat, že hned první doporučený lék nám zabere na jedničku, protože každý člověk je unikát a každému vyhovuje něco jiného. Nebojte se tedy léčebné metody střídat, pokud Vám ta předchozí nesedla. 
Mezi nejčastější užívané přírodní látky proti nespavosti se řadí následující byliny:

  • Kozlík Lékařský
  • Šanta kočičí
  • Levandule Lékařská
  • Meduňka Lékařská

Jak na to?

Chcete-li si zkusit pomoci sami v pohodlí domova, obstarejte si zmíněné bylinky a řiďte se následujícími pokyny.

Čaje nebo kapky z Kozlíku Lékařského.

Obě varianty si můžete snadno zakoupit v jakékoli lékárně nebo specializovaných obchodech, ale  čaj si taktéž můžete připravit i doma.

Kozlík Lékařský dokáže zklidňovat nervy, čímž usnadňuje usínání a také dokáže náš spánek prodloužit. Čaj z této byliny uděláme tak, že si seženeme kořen této byliny, ze kterého jednoduše děláme odvar.

Nelekejte se, pravděpodobně Vám Kozlík nebude vonět. Ovšem za jeho blahodárné účinky to určitě stojí.

Bylinkový čaj s trochou té Šanty.

Pro lepší spánek stačí do jakéhokoli bylinkového čaje přidat trochu sušené Šanty Kočičí. Zde je to s vůní na lepší cestě. Pokud nejste fanouškem bylinných čajů, zde si můžete sušenou šantu dát do bavlněného pytlíčku a umístit pod polštář. Její vůně má opravdu velmi uklidňující účinky. Avšak pozor, tato bylinka velmi voní našim kočičím miláčkům. Pokud máte doma kočku, pravděpodobně Vám pytlíček dlouho nevydrží, protože kočky Šantu milují tak moc, že se s Vámi určitě nebudou chtít podělit.

Nejoblíbenější fialová pomocnice Levandule Lékařská

Je to opět velmi jednoduché. Tato bylina je oblíbená hned v několika směrech. Lidé ji používají jako dekoraci do bytů. Dále se hojně využívá v kosmetickém průmyslu díky svým protizánětlivým schopnostem, ale jedním ze všech odvětví je právě léčení nespavosti. Všichni asi víme, že levandule má opravdu příjemnou a uklidňující vůni.  Tato vůně nám navozuje dobrou náladu a tím nás i skvěle připraví na klidný a příjemný spánek.

Sušenou levanduli můžeme zpracovat opět do čaje, kde ji jednoduše vylouhujeme. Také můžeme opět vytvořit bavlněný pytlíček, kam levanduli nasypeme, ale mimo to můžeme z levandule dělat například velmi chuťově zajímavé limonády. Oblíbenou kombinací je levandule s citronem. Určitě nebudete litovat.

Meduňka Lékařská - naše zklidňující princezna.

Meduňku asi také všichni známe. Její citrusová vůně a medová chuť je pro ní typickou a i z této bylinky si můžete doma připravit lahodný čaj, nebo ji můžete dokonce využít i jako ozdobu při pečení dezertů apod. Meduňka z člověka skvěle odplavuje vlny stresu a uklidňuje před spaním.

Je dokonce tak šetrná, že ji mohou užívat i těhotné a kojící ženy.

Nespavost a Homeopatika

I v tomto případě Vám mohou pomoci i homeopatika. Ovšem užívání homeopatik z důvodu nespavosti je vhodné až ve chvíli, kdy nespavost trvá déle než 4 týdny.

O užívání homeopatik je určitě vhodné poradit se s lékařem.

Na nespavost existuje hned několik druhů homeopatik. Mezi nejznámější patří :

  • Arnica Montana- Vhodná po fyzické námaze či operaci
  • Coffea Cruda- Zklidňuje a uvolňuje od neustálého toku myšlenek.
  • Ignatia Amara- Vhodné proti nespavosti z důvodu zklamání či zármutku.
  • Rhus Toxicodendron- Vhodné při nespavosti z důvodu bolestí kloubů a svalů
  • Nux Vomica- Vhodné při nespavosti z důvodu stresu, či nadměrné konzumaci alkoholu a léků.

Samozřejmě že homeopatik existuje o mnoho více. Pokud Vám nevyhovuje ani jeden z uvedených, zajděte si za svým lékařem, který Vám nabídne další možná řešení problému nespavosti.

Pevně věříme, že Vám tento článek dokázal odpovědět na Vaše dotazy ohledně nespavosti a můžete tak začít svůj problém řešit již v počátcích. Hlavně nezapomeňte na to, že trocha toho relaxu každý den je základ!