Čo je to detoxikácia organizmu?

Detoxikácia, z latinského toxicus, v preklade znamená jedovatý, ide teda o proces odstránenia nejakej toxickej látky. Detoxikácia organizmu teda znamená očistu tela od všetkých nežiaducich a pre naše telo neprospešných látok. Môžeme hovoriť napríklad o alkohole, vdychovaní cigaretového dymu či nadmernom užívaní liekov. Toxíny (látky, ktoré znečisťujú naše telo) sa ale nachádzajú takmer všade a často si to ani neuvedomujeme. Detoxikácia organizmu je preto pre naše zdravie veľmi dôležitá a nemali by sme ju hádzať za hlavu.

Detoxikácia a očista organizmu je prirodzený proces tela, ktorého cieľom je vylúčiť z tela nežiaduce škodliviny. Tento proces prebieha prostredníctvom pečene, obličiek a čriev. Pri nezdravom životnom štýle – nesprávnej strave, sedavom zamestnaní alebo aj pri nedostatku spánku sa organizmus rýchlejšie zanáša a následkom je, že sa prirodzený proces čistenia tela spomaľuje a je pre správny chod organizmu nedostačujúci. Práve preto treba využiť prostriedky, ktoré napomáhajú k prečisteniu tela.

Možno si hovoríte, že toto sa vás netýka. Zamyslite sa ale nad svojím životným štýlom – nie sú to len a iba nadmerné pitie alkoholu či cigarety, čo nášmu zdraviu škodí. Je to aj náhlenie, stres, časté rozčuľovanie či častý pobyt pri rušných cestách, ktorých okolie je plné výfukových plynov. Zdravie máme iba jedno a treba oň dbať. Denne sme vystavovaní mnohým toxínom a situáciám, ktoré nám uberajú na sile. Veľa ľudí nevie, čo pojem detoxikácia organizmu znamená a tak mu nedôveruje. Netreba sa však báť, naopak – nášmu telu to rozhodne prospeje.

Najviac vám poďakuje pečeň, ktorá patrí medzi hlavné filtre nášho organizmu a neutralizujú, ničia a vylučujú toxíny.

Prečo náš organizmus vystaviť detoxikácii?

V tomto článku si podrobne rozoberieme, prečo je dobré podstupovať detoxikáciu organizmu a ako čo najefektívnejšie postupovať. Detoxikáciou rozumieme očistu tela, ktorá má za cieľ zbaviť naše telo nepotrebných škodlivín. V našom tele pôsobí detoxikácia prirodzene a stále, avšak je dobré ju raz za čas posilniť zdravšou stravou, doplnkami stravy a pravidelným pohybom.

Naše telo je akousi schránkou, kde sa bohužiaľ nie vždy ukladajú len tie dobré živiny, vitamíny a pod.
V každom tele každého človeka na tejto planéte nájdeme aj množstvo škodlivých a nepriaznivých látok, ktorých je dobré sa raz za čas zbaviť, alebo ich premeniť na látky prospešné. Avšak môžeme svojmu organizmu pomáhať aj pravidelne a cielene, ak vieme ako na to.

Existuje rad úplne bežných potravín, ktoré vám v detoxe môžu skvele pomáhať, ba aj hrať v ňom hlavnú rolu. Medzi tieto blahodárne potraviny radíme napríklad sladkovodné riasy Chlorella, citrusy, strukoviny a rôzne bylinky ako sú: Pestrec mariánsky, Smotanka lekárska (púpava), Repík lekársky, Skorocel kopijovitý alebo Žihľava dvojdomá.

Toto sú bylinky, ktoré sú bežné a k dostaniu po celej Českej republike. K nim potom môžeme pridať aj veľmi zdravé a liečivé byliny z Ázie (Šišák bajkalský, Gardénie jazmínovitá ai), ktoré v dnešnej dobe tiež nie je ťažké zohnať.
Detoxikáciu organizmu však musíte vykonávať riadene a postupne. Telo musí byť na tento proces dostatočne pripravené, pretože ak sa tak nestane, mohla by sa objaviť tzv. Detoxikačná kríza. 
Tento termín znamená, že náš lymfatický systém, obličky a pečeň nie sú na detoxikáciu a vylúčenie škodlivín pripravené a škodlivé látky sa začnú vylučovať napríklad kožou, čím môžu vzniknúť nepríjemné ekzémy a iné kožné problémy z dôvodu usadenia určitého percenta škodlivín v kožných a podkožných oblastiach.

Preto je dôležité spomínané orgány pripraviť a zvýšiť ich činnosť. To docielime zvýšením ich frekvencie činnosti a spriechodnením detoxikačných ciest.

Nežiaduci vplyv škodlivín

Pri zanesení organizmu dochádza k mnohým problémom. Najskôr sa začína prejavovať neustála únava, ďalej sa pridávajú príznaky, ktorými sú:

  • Pálenie záhy, problémy pri zažívaní a trávení,

  • Stres, vyčerpanie, zlá nálada a nespavosť,

  • Vypadávanie vlasov a štiepenie nechtov,

  • Pocity ťažkosti a časté ochorenia.

A ako spoznám, že môj organizmus potrebuje detoxikáciu?

Kedy spoznáte, že telo túži po odpočinku a očiste – po detoxikácii? Ste unavení, oslabení a aj tá cesta do obchodu pre vajíčka vám príde dlhšia ako maratón. Trápi vás akné, hoci vám vašu pokožku vždy všetci závideli. Ste prechladnutí a už ste vykúpili všetky papierové vreckovky, čo v obchode mali. Nespavosť je ďalším príznakom, že telo potrebuje „nový štart“.

Celulitída a výkyvy našej telesnej váhy sú ďalším prejavom. Naše telo skrátka nie je robot a rovnako tak, ako niekedy potrebujeme „vypnúť“ našu myseľ od každodenných starostí, potrebuje niekedy „vypnúť“ aj naše telo.

S tým súvisí ďalší bod, prečo je detoxikácia organizmu taká prospešná. Nejde iba o očistu tela, ale aj duše. Posilníme teda našu myseľ, imunitu a dodáme telu potrebnú silu. Organizmus je lepšie pripravený napr. prijímať vitamíny z prirodzenej stravy.

Všeobecne o detoxikácii

Všeobecne sa tvrdí, že orgánom stačí sedemdňová očistná kôra, ktorá im dopraje čas na obnovu správnej funkcie a následnému zvýšeniu výkonu. Po krátkodobej očiste však znovu dochádza k zanášaniu a spomaľovaniu funkcií organizmu. Je teda nevyhnutné sa o svoje telo starať starostlivo a neustále.

Samozrejme, že najlepšou cestou je zmena životného štýlu – pridať do svojho života viac pohybu, jesť zdravo a vyvážene, nestresovať sa a dopriať telu tak potrebný odpočinok. ALE! koľkokrát sme sa o to všetci pokúšali, koľkokrát sme začali cvičiť a celkovo žiť zdravo – toľkokrát, koľkokrát sme aj skončili.

Základom všetkého je dostatočný príjem tekutín, pohyb a vyvážená strava. Ako najlepšie pre naše telo sa odporúča voda alebo nesladený ovocný čaj. Dôležité je piť pravidelne, aby sa telo mohlo zbaviť toxínov. Denne by sme mali vypiť 3 až 4 litre.

Pohyb je najlepšie v prírode. Vydajte sa teda o nedeľu s rodinou na prechádzku do prírody namiesto sledovania filmu. Užívajte si spoločné chvíle, hýbte sa alebo sa skrátka nechajte fascinovať prírodou. Má čo ponúknuť, tak si to všímajte. Strava by mala byť vyvážená, pri detoxikácii by nás ale nemala zaťažovať. Dbajte predovšetkým na dostatok zeleniny, celozrnného pečiva (pozor, nepliesť s viaczrnným), strukovín a ovocia – to však v rozumnom množstve. Vyvarujte sa mastným jedlám, údeninám, cukrovinkám. Obmedzenie kofeínu, čierneho čaju alkoholu a cigariet je ďalším nevyhnutným bodom na detoxikáciu organizmu.

Zájsť si môžete aj na masáž či wellness. Tie samy o sebe síce nie sú schopné priameho čistenia, ale pôsobia príjemne, pohladia vás po duši a vyvolajú pocit pohody. Ich účinok na našu imunitu je taktiež pozitívny.

Ako začať s detoxikáciou?

1. Upravte svoju stravu.

Medzi veľmi prospešné potraviny patria strukoviny, ktoré naše telo zbavujú prebytočného sodíka a obsahujú veľké množstvo minerálov, sacharidov, B-komplexu, vápnika, fosforu, aminokyselín a antioxidantov, ktoré ničia aj voľné radikály.

Ďalšou zložkou správneho stravovania je jednoznačne aj LISTOVÁ ZELENINA. Napríklad špenát je skvelou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do nášho jedálnička, ak chceme docieliť správny zažívací rytmus a prečistenie čriev. Je tiež bohatým zdrojom železa, vitamínu C, kyseliny listovej, luteínu a betakaroténu, ktorý zlepšuje aj činnosť našich svalov a očí. Niektoré druhy listovej zeleniny môžu zmierňovať aj príznaky Alzheimerovej choroby. Medzi ďalšie odporúčané potraviny patria sladké zemiaky, avokádo alebo špagetová tekvica.

2. Dodržujte pitný režim

Už od detstva nás doma, v škôlke aj v škole upozorňovali, že je dôležité vypiť denne aspoň 2 litre vody. Pokiaľ chcete detoxikovať váš organizmus, odporúča sa piť vodu s citrónom. DÔLEŽITÉ ale je, piť vlažnú vodu a nie studenú. Vlažná voda s citrónom stimuluje tráviaci proces, čistí pečeň a podporuje tvorbu žlče, ktorá je potrebná pre správne zažívanie. Voda s citrónom tiež pomáha znižovať tlak, čistiť krv, zmierňuje prekyslenie a bolesť žalúdka. Naopak studená voda dokáže telo vyčerpávať podobne ako stres.

3. Pohybujte sa a relaxujte

Každý, kto chce udržať svoje telo zdravé, sa musí hýbať. Ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie, by si po práci mali dopriať nejakého zdravého pohybu v podobe behu v prírode, domáceho cvičenia, jogy a pod. Dôležitý je ale aj relax. Pokiaľ je človek vystresovaný, nemá na nič čas ani chuť, jeho metabolizmus sa spomaľuje a organizmus sa plní škodlivinami, ktoré telo bez pomoci nie je schopné vylúčiť.

Zahaj detoxikáciu!

Na európskom trhu existuje množstvo niekoľkých doplnkov stravy, ktoré je vhodné užívať pri detoxikačnom procese. Väčšinou sú tieto doplnky zložené z veľkého množstva telu prospešných bylín, aj tých vyššie spomínaných.
Pri začatí detoxu je dôležité vybrať jeden variant, ktorý vám bude sedieť najviac. Medzi 3 najznámejšie varianty detoxikačného procesu patria:

  1. Jednodňový až trojdňový pôst
  2. Zdravé stravovanie+ užívanie bylinných koncentrátov, doplnkov stravy
  3. Na týždeň až mesiac vylúčiť pevnú stravu a piť iba smoothie+ doplnky stravy a bylinné koncentráty.

Variant A  môže byť pre niekoho veľmi náročný, hoci sa zdá jednoduchý. Jednoducho ide o to, že po dobu 24-72 hodín nesmie osoba prijať žiadne jedlo. Iba pije vodu s citrónom, alebo na rýchlejšiu prácu čriev si môže vodu ľahko osoliť. Táto metóda si vyžaduje naozaj veľa vytrvalosti.

Variant B  je asi najpoužívanejšou metódou detoxu, pretože sa zdá byť najjednoduchšia. V podstate sa človek zameria na dlhodobé a správne fungovanie jeho tela. To znamená, že začne pravidelne cvičiť, behať, jej zdravo, vyhýba sa fast foodu, sladkostiam a pod. Zo všetkých 3 variantov táto môže mať najdlhšiu účinnosť. Celkovo sa počíta s tým, že človek bude túto metódu praktizovať dlhšie ako deň alebo týždeň. Správnu činnosť pečene, čriev a obličiek môže podporovať spomínanými doplnkami stravy alebo bylinnými koncentrátmi.

Variant C  je v dnešnej dobe populárny, avšak stále nie je najobľúbenejší. V tejto metóde si mixujete ovocie, zeleninu a prípadne nejaké bylinky a tento koktail pijete namiesto pevnej stravy. Tým, že človek prijíma iba tekutú alebo polotekutú stravu, dokáže veľmi rýchlo prečistiť črevá, zrýchliť metabolizmus a zaktivovať tráviaci systém ako taký. Bohužiaľ výroba týchto smoothie môže byť finančne nákladnejšia, a preto od nej niektorí odchádza.

Veľmi dobrým pomocníkom na detoxikáciu sú prírodné extrakty, napr. Detoxikácia & Očista organizmu od Vitco Herbal.

Prečo práve prírodný sirup VitcoHerbal

Najschodnejšou cestou je teda začať malými krôčikmi a prispieť k očiste organizmu doplnkami stravy, ktoré obsahujú kombináciu prírodných látok. Najobľúbenejšia a najúčinnejšia je zmes antioxidantov a bylín, tie napomáhajú k správnej funkcii a očiste organizmu. Medzi ne patria napríklad:

  • Chlorella  – bohatý zdroj bielkovín, vitamínu A, C, B1 a B2, vápnika, horčíka a železa,

  • Vitamín C  – vynikajúci antioxidant, nevyhnutný pre metabolizmus aminokyselín a tvorbu kolagénu a bielych krviniek,

  • Žihľava dvojdomá  – znižuje hladinu krvného cukru a je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, horčíka, draslíka, fosforu a železa,

Prírodný sirup VitcoHerbal obsahuje všetky vyššie zmienené prírodné látky, ktoré napomáhajú k vylučovaniu škodlivín a usadenín z tela von. Obsiahnuté látky slúžia na správnu cirkuláciu krvi, podporujú imunitný systém, zvyšujú tvorbu kolagénu a bojujú proti bolestiam hlavy a nespavosti.